Advertisement
BoBoiBoy Galaxy Episode 3 Season 1
Misi mencari telur saya.png
petsa
ng publication
9 Disember 2016 (TV3)
18 Disember 2016
tagal
display
22:27
Episode Guide
Nakaraan
Galaxy Episode 2
Susunod
Galaxy Episode 4

Ini merupakan episod ketiga BoBoiBoy Galaxy. Previu episod ini dimuat naik ke YouTube pada 6 Disember 2016, manakala tayangan perdana di TV3 adalah pada 9 Disember 2016.

Plot

Episod bermula dengan BoBoiBoy dan Gopal berlari. Gopal berkata bahawa dia menyesal. Lima jam sebelumnya, Cici Ko merasmikan pelantikan kadet baru TAPOPS, BoBoiBoy dan Gopal. Cici Ko menyampaikan ucapan beliau, tetapi Gopal merungut bahawa Cici Ko terlalu lama membebel. MotoBot mengepinkan lencana TAPOPS kepada mereka berdua, namun lencana itu diambil semula untuk diberikan kepada kadet lain.

Perbuatan Cici Ko itu mengakibatkan dia digelar kedekut oleh Gopal lalu mendatangkan kemarahannya dan bertegas kepada mereka supaya memanggilnya dengan "Komander Koko Ci". Namun, mereka berdua membalas sebut nama Komander Koko Ci kepada Komander Kuih Koci yang lantas mendatangkan kemarahannya lagi lalu memperbetulkannya semula. Kemudian, Cici Ko mengisytiharkan kemasukan kadet baharu kumpulan TAPOPS lalu disambut meriah oleh para tetamu yang hadir iaitu Ochobot dan Tok Aba.

Tok Aba berasa amat terharu atas pernyertaan mereka yang memegang pangkat kadet dalam kumpulan TAPOPS, tetapi Ochobot mengatakan bahawa pangkat mereka adalah yang paling bawah sekali. Justeru, Tok Aba menasihati cucunya supaya berusaha dan berkerja keras untuk memperolehi pangkat yang tinggi, tetapi dibalas oleh cucu kesayangannya itu bahawa dia baru sahaja menyertai pasukan TAPOPS. Alang-alang menjadi ahli pasukan baharu, Gopal meminta kepada Cici Ko agar memberikan misi pertama. Lalu disambut oleh Cici Ko yang katanya ingin memberikan misi yang mudah dahulu kerana pangkat mereka bertaraf kadet, tetapi dicelah oleh Gopal yang menginginkan misi yang susah atas alasan mereka pernah mengalahkan alien-alien jahat. Maka, Cici Ko pun akur.

Kelihatan Gopal dan BoBoiBoy masih berlari sambil membawa sfera putih menuju ke arah kawasan berbatu untuk bersembunyi. Ketika itu, Gopal bersuara, mengatakan bahawa punca perkara itu terjadi adalah disebabkan oleh BoBoiBoy. BoBoiBoy kemudiannya mencelah, Gopal adalah puncanya kerana gatal sangat nak misi yang susah. Gopal berkata lagi, misi susah tidak bermakna sehingga terlalu susah, tetapi belum sempat menghabiskan kata-katanya apabila mulut Gopal ditutup oleh tangan BoBoiBoy kerana raksasa tersebut berada di belakang mereka.

Kembali 5 jam yang lalu, Cici Ko menunjukkan gambaran sebuah planet pada komputernya iaitu Planet Gurunda (lokasi misi pertama BoBoiBoy dan Gopal) sebuah planet padang pasir. Gopal berasa teruja sambil mengatakan bahawa "di mana ada pasir, di situ ada laut. Tetapi Cici Ko menidakkan pernyataan Gopal dan menjelaskan bahawa planet tersebut amat kering dan suhunya boleh mencecah 100°C yang mengakibatkan Gopal dan BoBoiBoy terkejut dan merayu ingin menukar misi yang lain. Tetapi Cici Ko bertegas, data misi telah dimasukkan.

Pada masa yang sama, Ochobot masuk ke dalam kapal dengan membawa dua wira muda yang tidak asing lagi bagi BoBoiBoy dan Gopal, iaitu Ying dan Yaya. MotoBot bertindak balas dan menanyakan siapakah mereka kepada komandernya, lalu Cici Ko menjelaskan mereka adalah superhero dan sahabat BoBoiBoy dan merupakan ahli terkuat antara mereka. Kata-kata Cici Ko mengejutkan Gopal, namun tidak lama.

Dengan kata-kata Komander Koko Ci, MotoBot mencadangkan agar Yaya dan Ying menyertai pasukan TAPOPS. Ying dan Yaya yang mendengar, menanya kumpulan apa yang dikatakan MotoBot. Ochobot membalas, pasukan TAPOPS dan kemudian disambung oleh Cici Ko dengan tarian dan nyanyian lagu tema TAPOPS bersama BoBoiBoy dan MotoBot. Namun dihentikan oleh Gopal, lalu meminta komandernya agar memberikan arahan seterusnya untuk memula misi pertamanya. MotoBot mula kehairanan kerana sebentar tadi Gopal meminta supaya komandernya menukar misi, tetapi Gopal mengatakan bahawa mereka (diri Gopal dan BoBoiBoy) adalah seorang yang pro, dan secara tak sengaja mengutuk Ying dan Yaya. Cici Ko kemudiannya memberitahu tentang sebuah tablet yang sudah dimasukkan data misi, lalu diambil oleh Gopal dan mula meneliti mklumat-maklumat. Setelah bersedia, Ochobot diminta oleh Komander Koko Ci untuk membuka teleportal.

Namun, maklumat-maklumat dalam tablet itu membuatkan Gopal merungut kerana (kononnya) membuatkan dia pening kepala lalu membuang ke belakang. BoBoiBoy yang melihat tablet itu di atas lantai menegur Gopal mengapa dibuang, tetapi tidak terjawab. Pada masa yang sama, teleportal yang akan membawa BoBoiBoy dan Gopal ke Planet Gurunda telahpun dibuka sepenuhnya. Yaya dan Ying yang melihat berasa teruja. Tanpa membuang masa, MotoBot menjelmakan kenderaan BoBoiBoy dan Gopal, namun BoBoiBoy mula panik apabila melihat tablet yang berisi maklumat itu terbiar. MotoBot menyeru, "Kenderaan, bergerak" lalu pergilah BoBoiBoy dan Gopal ke Planet Gurunda tanpa tablet yang penting itu...

Sesampainya destinasi yang ditujui, Gopal membuka matanya lalu melihat sekitar planet tersebut dengan penuh takjub namun diganggu oleh BoBoiBoy kerana kemarahannya atas perkara tadi. Tetapi Gopal membalas untuk tidak panik dan menjelaskan caranya untuk mengesan Power Sphera dengan melihat objek yang bulat dan bersinar. Lalu Gopal pun mengimbas kawasan tersebut dan melihat objek bersinar di kawasan berbatu lalu menuju ke lokasi tersebut.Pada masa yang sama, di Kapal Angkasa Cici Ko, Yaya perasan sebuah tablet yang terbiar di atas lantai lalu mengutipnya, Cici Ko yang melihat perkara tersebut naik berang kerana mereka meninggalkan panduan misi mereka, pada tablet mereka tertulis untuk berhati-hati di kawasan berbatu.

Kembali ke Planet Gurunda, Gopal mengangkat bola putih tersebut dan BoBoiBoy pun mengeluh bahawa misi mereka amat senang. Tiba-tiba, Ying dan Yaya memanggil BoBoiBoy pada jam kuasanya dan memberi amaran akan sesuatu Tetapi Gopal pula memutuskan penggilan tersebut. Tidak jauh Dari lokasi mereka, muncul objek yang tidak dikenali menuju ke arah mereka. Gopal pula tidak membuang masa lalu mengambil langkah seribu menaiki kenderaannya bersama Sfera itu meninggalkan BoBoiBoy. Cici Ko pula muncul pada jam kuasa milik BoBoiBoy lalu memberi amaran yang raksasa itu sedang mengejar Gopal. BoBoiBoy pun tidak membuang masa lalu menaiki motosikalnya dan mula mengejar mereka. Raksasa tersebut kian marah lalu cuba membaham Gopal secara bertubi-tubi.

Disebabkan hal itu, BoBoiBoy berubah elemen kepada Angin dan menggunakan Luncuran Angin untuk menyelamatkan Gopal dari dibaham raksasa itu. Adegan kejar-mengejar antara mereka kian rancak dan BoBoiBoy pun menyuruh Gopal untuk menembak raksasa itu lalu Gopal menggunakan Tembakan Sniper Gula-Gula Kapas namun tidak berjaya. Jarak antara mereka kian mengecil, lalu BoBoiBoy bertukar elemen kepada Petir lalu menggunakan Pecutan Kilat. Gopal sempat memberi amaran atas kehadirannya namun tidak didengari lalu terkena renjatan eletrik. Raksasa itu tidak ingin berputus asa lalu melancarkan Tembakan Duri secara bertalu-talu Tetapi BoBoiBoy Petir mampu mengelak serangan tersebut namun tidak kesemua duri itu lalu terkena serpihannya dan terbabas. Gopal dan BoBoiBoy mula bangkit dan menuju ke kawasan berbatu untuk bersembunyi lalu mula bertengkar.

Pertengkaran mereka terhenti apabila mendapati raksasa itu di belakang mereka. Raksasa itu muncul di Gopal dan ingin membahamnya namun tidak berjaya apabila dihalang oleh Yaya yang menggunakan Angkatan Graviti, BoBoiBoy pun berterima kasih kepadanya. Oleh kerana terlalu teruja, kuasanya terbatal lalu Raksasa itu pun mula jatuh menuju ke darah Gopal. Yaya Cuba mengejarnya dan dibantu oleh Ying yang menggunakan Kuasa Slow-Mo untuk memperlahankan halaju kejatuhan raksasa tersebut dan memberi masa kepada Yaya untuk menghalang Raksasa itu membaham Gopal. Gopal mula bangkit dan ingin membelasah raksasa itu tetapi digalang oleh Yaya yang menenangkan Raksasa itu. Gopal pula meneruskan hujahnya bahawa raksasa itu yang mula mengejar mereka lalu Yaya menanyakan kepada raksasa akan kebenarannya. Raksasa itu mula bersuara dan menjawab bahawa mereka yang mencuri telurnya yang disangkakan Power Sphera dan mengakibatkan Gopal dan BoBoiBoy terpaku bahawa Raksasa itu mampu bercakap. Ying menunjukkan data raksasa dan kebolehannya pada tablet. Kemudian, secara tiba-tiba telur itu mula bergerak dan menetas membebaskan Anak Raksasa Gurunda.

Ying, Yaya dan Raksasa itu berasa teruja dan tertawan atas kecomelan anak Raksasa itu. Gelagat anak Raksasa Gurunda yang memanggil Gopal sebagai ibu mendatangkan kemarah kepada Raksasa Gurunda lalu anaknya mengigit tangan Gopal sehingga dia harus memukulnya untuk memisahkan anak Raksasa itu. Perkara itu, mengakibatkan Raksasa Gurunda menjadi berang lalu mengejar Gopal atas perbuatannya tadi. BoBoiBoy, Ying dan Yaya cuba menghalang Raksasa itu. Raksasa itu cuba menembak durinya ke arah Gopal namun BoBoiBoy sempat berubah kepada BoBoiBoy Petir lalu meneutralkannya dengan Pedang Petir. Raksasa Gurunda tidak berputus asa lalu melancarkan Gelombang Kejutan dengan melibasakan ekornya ke arah BoBoiBoy Petir lalu jatuh ke tanah. BoBoiBoy kembali kepada asal dan Raksasa itu ingin memenyekkan dia dengan ekornya tetapi dapat dihalang oleh Yaya. Yaya Cuba menenagkan Raksasa itu namun gagal dan lalu mengejar mereka berdua. Pada masa yang sama, Ying sampai ke lokasi Gopal yang sedang bergelut dengan anak Raksasa Gurunda. Ying menyuruh Gopal untuk menukarkan pokok-pokok kaktus dibawah gaung kepada sesuatu tetapi Gopal memberi alasan yang tidak munasabah menyebabkan Ying memarahinya dan Gopal pula terpaksa menurutinya dan menukarnya kepada Gula-Gula Getah. Lihat dari kejauhan, BoBoiBoy dikejar Raksasa Gurunda dan Yaya cuba memperlahannya tetapi gagal kerana hampir kehabisan tenaga. Oleh itu, Ying menuju ke arah BoBoiBoy dan menyuruhnya untuk melontar Raksasa tersebut ke dalam gaung.

BoBoiBoy tidak membuang masa lalu berpecah kepada tiga dengan BoBoiBoy Tanah menjelmakan Tanah Tinggi yang menusuk lalu melancarkan Raksasa itu ke udara. Di udara, Raksasa Gurunda menghidu peluang lalu melancarkan duri dibadannya secara bertalu-talu ke darah BoBoiBoy Tanah dan Ying. Mujur BoBoiBoy Petir mampu meneutralkanya dengan Tetakan Pedang Petir lalu BoBoiBoy Angin melancarkan Tolakan Angin ke arah Raksasa itu menuju ke dalam gaung mengikatnya di dasar gaung.Raksasa itu cuba bergelut dan ingin melepaskan diri dengan ditenangkan oleh Yaya.

Pada masa yang sama, Gopal masih bergelut dengan anak Raksasa tersebut lalu secara tidak sengaja mencampakkanya ke dalam gaung. Mereka tampak terkejut lalu Gopal memberanikan dirinya terjun ke dalam gaung dengan misi menyelamatkan anak Raksasa itu dengan bantuan Yaya. Atas keberanian Gopal, Raksasa Gurunda memaafkan perbuatan mereka dan mengigit tangan Gopal sebagai tanda amaran sebelum pergi meninggalkan mereka.

Senja kian menjelmakan di Planet Gurunda, Cici Ko memarahi Gopal dan BoBoiBoy atas kecuaian dan kegagalan mereka untuk menyelesaikan misi dan ingin mengenakan hukuman terhadap mereka. Hukuman mereka ialah mereka dilarang balik sebelum mejumpai Power Sphera tersebut. Gopal merayu untuk pulang kerana ibunya telah memasak kari dan menyuruh Ochobot untuk membuka Teleportal ke bumi tetapu dihalang oleh Cici Ko kerana kehadiran Ochobot di sana sebagai bantuan. Kehadiran Ying dan Yaya juga sebagai bantuan tambahan dan sebagai ahli baharu kumpulan TAPOPS yang berpangkat Lans Koperal. Ying dan Yaya tampak gembira atas perlantikan mereka lalu meneruskan misi mereka.

Trivia

  • Bermula daripada episod 3, ia tidak dipisahkan kepada dua bahagian dan dimuat naik secara penuh di YouTube dalam saluran monsta. Selain itu, iklan makanan BoBoiBoy Galaxy di Oldtown White Coffee digantikan dengan iklan Pre-Registration BoBoiBoy: Galactic Heroes, iaitu permainan BoBoiBoy Galaxy akan datang.

Video

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.